Auke's Off The Road Adventure

Succes is het resultaat van willen en doen, luidt het motto op een bordje in cafe Wever in Oldeholtpade. En daar hielden we ons aan, bij de door Auke georganiseerde Lytse Slachte, die ditmaal door de Lindevallei voerde. Het regende, maar we namen geen enkele kortere weg.

Het was geen Vriwa-uitje, maar omdat beide bestuurders erbij waren, kunnen de foto's best op deze site.


Jaap en Asing waren er als enigen op de afgesproken tijd, en kregen van de cafebaas die eigenlijk uit Joura komt maar daar al op jonge leeftijd aan is ontsnapt een rondleiding door het zalencentrum. Tenslotte was de cafebaas voor ons speciaal eerder opengegaan.

Auke heeft twee petjes, een zwarte en een witte. Deze dag was de zwarte het geschiktst.


Aan het begin waren de gesprekken zo levendig en de regen viel zo continu, dat Auke pardoes een afslag vergat. Zodat we een tijdje langs de grote weg liepen, lekker makkelijk.

De Stellingwerven, waar het altijd vrede is.

Verboden voor honden stond er, maar Rita Verdonk was er niet bij, en we besloten niet naar de letter, maar naar de geest van de wet te handelen. De hond heet Tsjip.

Het Fryske Gea onderweg een vogelkijkhut neergezet, maar er waren alleen maar eenden te zien. Buiten vond Auke een fietstas. ,,Jammer, wer gjin lyk´´, zei hij. Want dat zou hij nou wel eens willen vinden. En dit was er best een plek voor.

Geleidelijk aan besloegen de lenzen ook steeds meer, zodat de foto´s nog regenachtiger lijken.

Ah! Daarom waren honden verboden. Er lopen rare dieren met grote hoorns door dit Jurassische park. Ze trokken zich van ons weinig aan, maar ze waren gefascineerd door Tsjip. Dat was wederzijds.

Het ziet er misschien uit als afzien, maar de sfeer bleef er goed in, dankzij de vele wetenswaardigheden die onderweg werden uitgewisseld. Wist U dat een paard, als het per vliegtuig ergens heen vervoerd wordt, altijd een geit als gezelschap meekrijgt? Dan blijft het dier rustig.

Of wist U dat U, bij het lopen in de bergen, altijd een worstje op zak moet hebben? Dan vinden speurhonden U sneller. Misschien eten ze enkel het worstje op en laten U verder aan het lot over, maar dat zien we dan wel weer.

En trouwens, weet U wel waarom asfalt meestal zwart is (al komt wit ook voor)? Dan blijft de sneeuw er minder lang op liggen.


Bij het monument van Rinny Siemonsma, waar de begeleidende tekst zo'n brede lijst kreeg, dat een aantal letters daarachter zitten.

Ook voor dieren die strict genomen geen vee zijn, is een veerooster een lastig obstakel. Tsjip werd er wel steeds handiger in.

Hallo, thuisblijvers! Jullie hadden weer eens ongelijk!

Eerlijk gezegd weet ik niet meer waarom dit gebeurde, maar het was met beider instemming zo te zien.

Dure
regenpakken, op verjaardagen gekregen of zelf gekocht, zijn niet altijd een garantie.

De organisator en zijn uit Koog Aan De Zaan overgekomen zuster, die een zaterdagabonnement heeft op de LC.

De kostelijke beloning voor deze avontuurlijke safari, met graspaden, vogelhutten en echte wilde dieren onderweg: een echt glazen sneeuwbol met verschillende dieren erin.

En daar houden we ons aan!